Copyright Valtteri Kantanen

Pandemia koronawirusa spowodowała, że surowce i rozwiązania opakowaniowe, dedykowane tym szczególnym gałęziom przemysłu znalazły się w centrum uwagi. Wyroby, zazwyczaj oferowane w supermarketach bez żadnych zabezpieczeń, są obecnie odpowiednio pakowane, by zapewnić kupującym wysoki poziom bezpieczeństwa i higieny.

Kawiarnie – jeśli działają – przestały serwować napoje w naczyniach wielokrotnego użytku, preferując kubki papierowe – także ze względów higienicznych. Wiele osób pozostaje w domach, co zwiększyło zapotrzebowanie na oferowane na wynos posiłki restauracyjne.

Jak podkreśla Stora Enso, troska o zdrowie uświadomiła wielu osobom genezę opakowań dla gastronomii, które zostały stworzone, by poprawić poziom higieny.  W Stanach Zjednoczonych papierowe kubki pojawiły się na rynku już na początku 20. stulecia, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się różnych chorób.

Współczesne opakowania na gotową żywność wykorzystywane są przez punkty gastronomiczne czy restauracje do dostarczania posiłków i napojów , jak też do transportowania jedzenia np. w specjalnych wózkach, zamykanych opakowaniach, owijkach i workach.

Stora Enso podkreśla, że papier i karton dedykowane opakowaniom na żywność i napoje od dekad uznawane są za higieniczne i wygodne w użytkowaniu.. Są one – jak dodaje skandynawski producent – bezpieczne dla przechowywanych w środku produktów i – w przypadku tej firmy – produkowane zgodnie z polityką zrównoważonego rozwoju, tj. z zastosowaniem odnawialnych i odzyskiwalnych surowców, bazujących na włóknach pierwotnych.

- reklama -