Specjały Stefana Jakucewicza

Desery

Brzoskwinie po kaszubsku

Składniki:

  • 3 opakowania galaretki owocowej o rożnych smakach (kolorach),
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie,
  • ½ l śmietanki słodkiej,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • cukier waniliowy,
  • sok z cytryny (do smaku),
  • wiśnie z syropu do dekoracji.

Każdą galaretkę rozpuścić oddzielnie we wrzącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach przegotowanej wody, rozpuści na parze, schłodzić. Śmietanę doprawioną sokiem z cytryny i cukrem waniliowym, połączyć z żelatyną i dobrze wymieszać.

Tężejące galaretki rozkładać do szklanek lub salaterek tak, aby powstały w nich trójkolorowe warstwy oddzielone od siebie stężoną śmietaną. Po zastygnięciu ułożyć na wierzchu brzoskwinie, dekorować pozostałą śmietaną oraz wiśniami.

Przygotowanie około 2 ½ godziny, kuchnia kaszubska, gdańska.

Paj z jabłek po mazursku

Składniki:

Nadzienie:

  • 5 średnich kwaskowatych jabłek,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka masła.

Ciasto:

  • 30 dag (2 szkl.) mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 18 dag masła,
  • 3-4 łyżki zimnej wody.

Przygotować ciasto – masło posiekać wymieszać z mąką i solą. Dodać wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić na chwilę w lodówce.

Jabłka obrać i pokroić na 8 części wyciąć gniazda nasienne. Wyłożyć talerz blaszany rozwałkowanym ciastem. Do jabłek dodać pól szklanki cukru, pół łyżeczki cynamonu i szczyptę tartej gałki muszkatołowej. Po wierzchu rozrzucić łyżeczkę masła rozdrobnionego na Male kawałki, po czym przykryć drugim płatem rozwałkowanego ciasta.

Zlepić mocno brzegi ciasta i wstawić na 40 minut pośrednio gorącego piekarnika (około 150ºC).

Przygotowanie około 1½ godziny, kuchnia mazurska.

Cebulak

Składniki:

  • 30 dag mąki,
  • 2 dag drożdży,
  • 1 jajko,
  • 3 dag oleju,
  • sól, galka muszkatołowa,
  • 1 szklanka mleka,
  • 25 dag cebuli,
  • 2 dag margaryny,
  • 10 dag żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • śmietana,
  • margaryna.

Wysmarować blachę do pieczenia margaryną. Z mąki, jaja, drożdży, oleju i mleka przegotować ciasto drożdżowe i zaraz rozciągną na całej blasze. Odstawić. Cebulę obrać i pokroić, przesmażyć nie rumieniąc. Zalać śmietaną i poddusić pod przykryciem, aż odparuje nadmiar sosu.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową, wyłożyć cebulę równą warstwa na przygotowane ciasto, posypać serem. Zapiekać w temperaturze 160ºC do momentu upieczenia ciasta.

Przygotowanie około 1½ godziny, kuchnia podlaska.