Potencjalnie rewolucyjne technologie

Potencjalnie rewolucyjne technologie… McKinsey Global Institute przedstawił w raporcie „Disruptive technologies: Advances that will transform life, business and the global economy” dwunastkę technologii, które w najbliższych latach w największym stopniu wpłynąć mają na nasze codzienne życie, biznes i gospodarkę światową. Które z technologii wybrano? Na jakiej podstawie dokonano klasyfikacji? Czy zastosowanie wskazanych technologii dotyczy także poligrafii?

Zaczynamy od miejsca 9!
DRUK 3D 

Zdania tu są podzielone, ponieważ wielu poligrafów uważa, że druk 3D, to już wcale nie druk. Nie zmienia to jednak faktu, że obecnie posiadamy możliwość tworzenia wielowymiarowych obiektów z tworzyw sztucznych, metalu, szkła, papieru, a nawet żywych komórek czy produktów spożywczych. Najciekawszymi, a jednocześnie najbardziej powszechnymi obszarami zastosowania druku 3D jest prototypowanie (swoje produkty – części – prototypy tworzą w ten sposób już takie koncerny jak Boeing czy Adidas, znaczna większość koncernów samochodowych), a także ochrona zdrowia, w której przypadku drukuje się dostosowane do biorcy aparaty słuchowe (sprzedano ich milion w roku 2011) czy panewki biodrowe.

- reklama -

Dużym ograniczeniem jest tu mimo wszystko jeszcze cena urządzeń, jednak: – Przewidujemy, że druk 3D może wygenerować w badanych przez nas obszarach wpływ na gospodarkę światową rzędu 230-550 mld dolarów rocznie do roku 2025. Największy wpływ na ten wzrost miało będzie wykorzystanie druku 3D przez odbiorców końcowych, produkcja dóbr gotowych i wykorzystanie druku 3D w prototypowaniu. Co ważne, wartość produktów  wytworzonych w technologii 3D, które dostępne będą jako produkty gotowe na światowym rynku wynieść może w roku 2025 aż 4 bln dolarów….

Czy już ktoś proponuje Web-to-Print dla usługi druku 3D??? Z informacji, które udało nam się zebrać, takiej usługi nadal nie ma. Zaskakujące? Technologia dostępna.
W czym zatem problem?

- reklama -
A N K I E T A

Ankieta

Zapraszamy do udziału w ankietach przygotowanych przez nasza redakcję. Ich omówienie w części będziemy prezentowali na łamach czasopisma, a raz w roku w wydaniu grudniowym przedstawimy podsumowanie.