Specjały Stefana Jakucewicza

Kac leczony śniadaniem… alfabetycznie

W dawnej Polsce śniadanie było bardzo często lekarstwem na kaca: szczególnie w kuchni ziemiańskiej i mieszczańskiej choć nie tylko.

W związku z tym, wiele potraw śniadaniowych z tamtego okresu straciło swoje znaczenie i dziś uważane są za przekąski, zazwyczaj gorące. Nasz wybór zaczniemy od tego rodzaju potraw. Należy pamiętać, że większość śniadaniowych potraw „na kaca” wymaga długiego przygotowania w związku z tym należy je przygotować w przeddzień :-).

Forszmak lubelski

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
  • 250 g kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szklanki rosołu domowego lub Winiary
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Mięso kroję w kostkę jak na gulasz. Obsmażam na gorącym tłuszczu z każdej strony na brązowo. Na osobnej patelni smażę obraną i posiekaną w kostkę cebulę razem z kiełbasą pokrojoną w plastry. Do mięsa przekładam przesmażoną cebulę z kiełbasą, wlewam gorący rosół, dodaję przyprawy i duszę dotąd, aż mięso będzie miękkie (1 – 1,5 godziny).

Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodaję pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrojoną w dużą kostkę, duszę 15 minut. Po tym czasie, kiedy papryka będzie miękka, dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką i ostrą papryką. Duszę jeszcze 10 – 15 minut.

Podaję na gorąco ze świeżym pieczywem lub z ugotowaną kaszą lub ryżem.

Przygotowanie około 1 godziny.

Menemen czyli turecka jajecznica z pomidorami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1kg pomidorów (lub dwie polecam z puszki)
  • 2 jajka na osobę,
  • olej do smażenia,
  • pieprz, sól do smaku.

Cebulę i paprykę drobno pokroić, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pomidory obierać ze skorki pokroić w kostkę i dodać do przesmażonej cebuli. Przykryć patelnię i dusić aż pomidory się rozpadną. Przyprawić solą i pieprzem.

Wbijać jajka (liczba zależy od tego  czy wolimy potrawę bardziej jajeczna czy bardziej pomidorowa). Lekko wymieszać, przykryć pokrywką i zdjąć z ognia. Jajka mają się ściąć, ale jajecznica nie może być zbyt sucha.

Czas przygotowania około 1 godziny.

Zupa Haszi

Składniki:

  • 1,5 kg  baranich (lub wołowych flaków) i nóżek wołowych,
  • 8 ząbków czosnku,
  • pieprz i sól.

Flaki i nóżki i bardzo starannie oczyścić, wymyć w kilku wodach, a następnie namoczyć w zimnej wodzie na 15 godzin. Gotować osobno drobno pokrojone flaki i nóżki. Gdy flaki będą miękkie, przełożyć do garnka z nóżkami, posolić i gotować wszystko jeszcze około 4 godzin na małym ogniu.

Wyjąć nóżki, obrać mięso z kości, drobno pokrajać i wrzucić do flaków. Doprawić sola i pieprzem. Podawać z utartym na miazgę czosnkiem rozprowadzonym rosołem. Narody Kaukazu serwują tę zupę m.in. jako lekarstwo na kaca.

Czas przygotowania około 24 godzin.